Παραδοσιακό γιαούρτι Ορεινό

Το παραδοσιακό γιαούρτι πρόκειται για ένα από το σημαντικότερα σε θρεπτική αξία τρόφιμα της ελληνικής διατροφής και της Μεσογειακής κουζίνας. Παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο

Παρασκευή παραδοσιακού γιαουρτιού

Το γάλα αρμέγεται φρέσκο κάθε πρωί, μεταφέρεται στο τυροκομείο σε κάδους, που το φυλάνε δροσερό, και εκεί σουρώνεται. Έπειτα βράζεται για να παστεριωθεί (να μην επιζήσουν δηλαδή τα βλαβερά βακτήρια αλλά μόνο τα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό). Το γιαούρτι μεταγγίζεται στα κεσεδάκια του και δημιουργεί την πέτσα του όσο κρυώνει. Εκεί (σε κάθε κεσεδάκι) προστίθεται η καλλιέργεια, οι ζωντανοί οργανισμοί που θα πολλαπλασιαστούν κατά δισεκατομμύρια και θα το πήξουν, ενώ ζεσταίνεται ξανά σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο. Μετά κρυώνει σιγά-σιγά και στο τέλος μπαίνει στα ψυγεία για να διατηρηθεί.

Ο μύθος των θερμίδων

Τα παραδοσιακά γιαούρτια δεν έχουν περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γιαούρτια του εμπορίου στα οποία προστίθενται η ζάχαρη, η γλυκόζη, η ζελατίνη και άλλα συστατικά. Δεν έχουν επίσης πολλά περισσότερα λιπαρά, γιατί η λιποπεριεκτικότητα τους κυμαίνεται από 3,5% έως 8%, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζονται. Έτσι ένα παραδοσιακό γιαούρτι μπορεί να έχει από 180-250 θερμίδες, ποσό περίπου ανάλογο με τα μη παραδοσιακά γιαούρτια του εμπορίου.

Αντιπροσωπείες

×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies